Szeretteik folyamatos gondozása sok fizikai és lelki erőfeszítést igényel.
Mindenki a legjobbat szeretné saját rokonainak, mert az idegen személy általi gondozás során
ők is megérdemlik. Célunk, hogy a lehető leghatékonyabb ellátást nyújtsuk!
 
Történelmi visszatekintés
Kovácspatak, mint kiránduló- és rekreációs hely, már a 19. század végén ismert volt. Az üdülőhely létrehozásának egyik kezdeményezője egy Kovács nevű, esztergomi kanonok volt, mely szerint a terület megnevezése keletkezett. A SzSzI mai  területe nyári kikapcsolódásra is szolgált. Különféle rekreációs létesítmények és szálloda épült itt, amely eddig ismeretlen okokból leégett. Az első világháború után az új tulajdonos, dr. Bischitz által átépítésre került sor, aki szanatóriumot alapított itt. 1955-ben a létesítményt földreform céljából elkobozták. Az 1958-as rekonstrukció után itt létesült 220 fő részére idősek otthona. 1986-ban megtörtént a profilváltás, és az Idősek Otthonát átirányították az Értelmi Fogyatékosok Intézetébe.
 
A 90-es évek elején a létesítményt átnevezték Szociális Szolgáltatások Otthonává, majd 2007-től megkezdődött az intézmény koedukálása, amely a férfi vendégkör felvételét és a Szociális Szolgáltatások Intézményére való átnevezését jelentette. 2013 elején így új munkahely nyílt a „Duna” Kovácspatak SzSzI-nél. Az intézménynek jelenleg 240 lakója, akik különféle diagnózissal és betegségekkel küzdenek. A kapacitást illetően a régió legnagyobb ilyen típusú létesítményei közé tartozik. A létesítmény zavartalan működését és működését 152-fős, szakképzett személyzet biztosítja.
 
Az épületek
Az intézmény Garamkövesd (Kamenica nad Hronom) kataszteri területén található, mintegy 4 km-re keletre a falutól. A 2,2 ha-os létesítményterület több épületből áll. Az ügyfelek két épületben szállásolhatók el. A háromszintes főépületben az 1., 2. és 3. emeleten találhatók a szállásegységek a lakók számára. Az alagsorban található a mentőautó, mosókonyha, szabóműhely, szabadidős tevékenységeket szolgáló helyiségek, kazánház, mosodai raktár és nem utolsósorban látogatószoba. A szomszédos kis épületben szállásolják el az idősebb, mozgássérült ügyfeleket. Az épülethez tartozik egy nyári terasz is, ahol jó időben pihenhetnek az ügyfelek. Főleg az ún. szociális épületben tágas étkezővel ellátott konyha található mind a lakók, mind a dolgozók számára, valamint szabadidős és kulturális tevékenységeket biztosító helyiségek.
A létesítmény saját kazánházzal, mosodával, adminisztratív épülettel, garázsokkal és tárolókkal rendelkezik. Az épületek felszereltsége standard és funkcionálisan berendezett.
 
 
 
Hol találják az intézményünket?
A „Duna” Kovácspatak Szociális Szolgáltatások Intézménye Párkánytól keletre, Garamkövesd és Helemba községek között, a Duna partján található. A vulkanikus eredetű Kovácspataki dombok lábánál található völgyben található, amely védett természetvédelmi terület gazdag állat- és növényvilággal.
 
Megbízott intézményvezető
Jendrušák Jozef, a Szociális Szolgáltatások Intézményének igazgatója
A szociális intézményt igazgató irányítja, akit Nyitra megye elnöke nevezi ki és hívja vissza. Az intézmény igazgatója képviseli az intézmény szolgáltatásait igénybe vevők érdekeit, felelős az intézményben az emberi és állampolgári jogok betartásáért, valamint a szociális ellátás biztosításáért.